torsdag 3 november 2016

Renovering av Milstolpen på bruket

Sebastian Rechlin har renovera milstolpen som står vid vägen i Olofsfors. Han har hållit till i tältet vid sidan av vägen som ni kanske sett. Man byggde in stolpen i tältet och så har man kört värme där så bla färgen kan torka när man målat.  
Men förra veckan började Sebastian antydan att - vad står siffrorna för som är på milstolpen? Jag var väldigt snabb på att svara- jo det är tre fjärdedels mil till nästa gästgiveri som är Levar Hotell. Nä det tror ja inte, sa då Sebastian. Jo, det har jag nu sagt till alla guidegrupper och så har guider sagt före mig också.
Idag när han slutförde målningen så var jag tvungen att gå dit och riktigt höra vad han menade med sin tvivel på milstolpens betydelse och så klart se hur resultatet blev.
Varför blandar man romerska och arabiska siffror? Vilket håll är gästgiveriet, så höll Sebastian på. Jag måste googla var mitt svar. Jag förstår verkligen vad du säger och förstår dina frågeställningar och argument. Dom kändes helt befogade och jag fick känna mig dum som bara köpt allt jag hört och lärt.

Detta fick jag fram när jag googlade och jag fick lov att maila till Sebastian och ge honom rätt.
1-0 till Sebastian.
I Sverige användes milstolpar från 1649 års Gästgivarordning till 1890-talet för att markera avstånd längs landsvägar och senare häradsvägar.
Syftet med milstolparna var att få tillförlitliga underlag för beräkning av reseersättningar. Därför måste vägarnas mätning utgå från Stockholms slott, utan avseende på länsgränser och residensstäder. Denna princip tillämpades dock inte förrän från 1690-talet, vilket skapade viss förvirring.
Ja vad säger man? Jag har verkligen inte ljugit med flit, utan i tro att jag sagt rätt. Sen tycker jag att det är så roligt att få knyta ihop bruket med Levar Hotell, som är ett 1600 -tals gästgiveri. Att vi har två verkligen historiska byggnader i kommunen som man kan besöka.
Får fortsätta att göra det, men på ett annat sätt. Hmm...
Men ....det är också det roliga med guidningen och brukets historia, man lär så länge man lever och då får saker och ting ändras och läggas till.  

Sebastian Rechlin


Inga kommentarer: