fredag 14 oktober 2016

LabbiSara lekte med ljuset under guidning

Ja, det är mycket (konstigt ) som händer nu på bruket. På torsdagen den 13 okt så började Länskulturdagrna och det är många aktiviteter som är förlagda på Olofsfors bruk. Jätte roligt! Bruksmuseet kommer att ha öppet hela helgen och Västerbottens museum kommer till bruket för att visa upp bilder och delar av arkivet från kommunen. Det kommer att vara föreläsningar under hela helgen, kaféet är öppet och hantverkarna har öppna ateljéer . 
Det är bara att komma och njuta av kulturdagarna. 

Även på torsdag hade region Västerbotten sin träff - kulturforum i två dagar på Olofsfors bruk, lunch till lunch. Inför denna träff så var en ljudtekniker ( Tomas) förbi och började rigga både ljus och ljud i hyttan, då kulturforum skulle avslutas med en föreställning som man ville förlägga där. 
Jag skulle också på torsdag kväll guida delar av kulturforum och vaknade på morgonen utan röst. HJÄLP! 
Men under dagen så hämtade jag mig, men lite orolig var jag inför guidningen i hyttan då leduån tar så mycket ljud, så man får verkligen prata högt för att höras. Ljudkillen Tomas sa att jag gärna fick låna mikrofonen som han redan hade riggat. Tack! 
Jag hade också en lite överraskning till gruppen. Jag hade bett konstnärerna Stefan Markstöm, Sofie Weibull och Felix Wink göra en lite utställning i hyttan. Den kommer ni att kunna se hela helgen ni också. Och den blev så bra, det moderna som möter industrihitorian i hyttan, lite spännande.  Det finns en röd tråd i utställningen ( hihi) 
När jag och gruppen kom till hyttan hade ljuset fått total tuppjuck. Det blinkade som värsta diskoteket. Fattade ingenting. Ljudkillen hade varit och riggat hela dagen och det var helt lugnt. Jag och min grupp kommer dit och det verkligen blinkar och ljuset riktigt levde sitt egna liv. I dag när ljudteknikern kom och slog igång ljuset igen funkade det hela dagen, utan problem. 
Man kan inte utifrån alla spökhistorier som varit på tapeten den senaste tiden undra, var det var LabbiSara som ville leka lite med oss ? 
Lite okoncentrerad kände jag mig, när jag skulle försöka vara seriös och berätta om vår fantastiska industrihistoria, med discoljus i bakgrunden. För jag var tvungen att ställa mig i mörkret framför lamporna som levde sitt egna liv, för det var som att få starka stålkastare rakt i ögonen. Hmmm.. idag bad jag ljudkillen ta med sig LabbiSara när han for, men han lämnade henne så gärna, men var också lite frågande om vad som hände. Han hade inget bra svar.

Förutom denna lilla händelse så var det en jätte trevlig grupp att lotsa runt. Man känner när det är folk som är intresserade, kunniga och vana med föreställningar, som en guidning faktiskt är. Det finns en förståelse som är svår att förklara. Riktigt, riktigt kul grupp. 

Stefan Markstöm berättar om sin konst och sig själv som konstnär
Kvällsguidning 
Sofie Weibulls kram utställning och i bakgrunden ser ni Stefan Markström tavla och skulptur. 



Felix Winks utställning / installation 

Inga kommentarer: