fredag 26 augusti 2016

Stora kulturvärden i våra vattendrag!

Längs våra vattendrag finns stora kulturvärden; vattnets kraft har i olika tider tagits i anspråk för att driva industriella anläggningar. I dag är det fler intressen än tidigare som ska tillgodoses när Sveriges vatten ska förvaltas. Kunskap om hur man sköter om, reparerar och bygger vattenhjul, rännor och dammar behövs för att trygga det vattenknutna industriella kulturarvet.

Så löd inbjudan till kursen som hölls på Olofsfors bruk i dag och avslutas i morgon med ett besök i kvarnen i Håknäs.
Så fantastiskt intressant dag!
Det är verkligen roligt att knyta nya bekantskaper, få ansikten på välkända namn och få mera kunskap om mitt jobb. JÄTTE trevligt. Sen inte att förglömma chansen att få vara med dessa nördar hela dagen och visa " mitt" fantastiska Olofsfors bruk.
Det har krupits, lyst och karvats i varje vrå och hörn. Vi har tittat och upptäckt olika saker och fått klura tillsammans på ursprung, tidsepok och användnings områden.
Jag är glad att jag fick uppleva i dag! Det där lät nästan religiöst, men dom här dagarna är man tacksam för. Dom är början på något nytt, nya trådar att dra i och erfarenhet att hämta.

Sebastian Rechlin visar hur man granskade kätting 

Per Zakrisson tittar nyfiket under benhammaren / kalkhammaren

Gunnar, Magdalena, Helena, mfl lyssnar intresserat av vad Åsa Lindström och Sebastina Reichlin berättar. 

Per Zakrisson och Mattias Hallgren ( från skoklostret)  studerar hjulet i kraftstationen

Blåsmaskinen får stå i centrum

Smeden Annelie värmer järnet

Kilar kan man prata mycket om

Helena Wikberg Länsstyrelsen, Gunnar Zakrisson Svensk bygg tradition och Magdalena Åkerström från arbetets museum i Norrköping. 

Inga kommentarer: