onsdag 28 oktober 2015

Julmarknaden knackar på brukets dörrar.

Hej och hå vad tider går. Anmälningarna till julmarknaden har börjat ta form och det finns både nya utställare, utställare som varit här tidigare och utställare som ändrat lite på de produkterna de säljer. Man börjar riktigt längta.....
Men man känner tydligt att tiden går fortare i år eftersom vi har lagt julmarknaden en vecka tidigare än normalt.
Man kan tycka att man varit med och arrangerat julmarknaden i flera år nu, så det borde gå på rutin och vara en av flera arbetsuppgifter. Men det är lika spännande och annorlunda varje år.
För man får inte riktigt ihop helheten förrän allt är på plats och dekorer och allt speglar av sig.
Blev det så gammeldags och så mysigt som vi tänkte ? Blev placeringen av utställare bra? Ja det är mycket som ska funka och gå i lås för att det ska bli bra. Kommer det att snöa och tillföra den lilla extra julstämningen ? Annonserar och affischerar vi på rätt tid och plats? Hur får vi Örnsköldsviks borna att komma? Får utställarna sälja så dom blir nöjda? Blir det lämpligt med besökare? För många besökare gör det trångt och utställarna får inte sälja, för lite folk gör det öde och tråkigt, det ska vara lämpligt och vad är det ? (Ur ett säljperspektiv.) Finns det tillräckligt med mat på området så att både utställare och besökare håller sig mätta och belåtna?
Frågorna är många och svaren får man inte förrän på måndag den 23 nov. Men jag kan lova att vi gör vårt bästa, även om resultatet kan variera från år till år :)
I år kommer vi även att få en första kontakt med Anettes byggnadsvård, antikt & inredning. En butik som kommer att slå upp sina portar i ladugården. Är helt övertygad om att det blir trevligt möte för er.
Visst förstår ni spänningen?

Det som kommer att hända den 1:a advent är att det blir blues på bruket, då markanden brukar vara. Med bl.a. Loffe Karlsson på trummor, jag vet inte vad det borgar för men så är det då i alla fall.
Så det kan nog bli intressant och bra. Biljetter går att köpa på Ticnet b.la.






måndag 26 oktober 2015

Skeppbrott och farfars skutor

Uppe på vinden i gamla handelsboden har det stått sju stycken tavlor med skeppmotiv en längre tid. Man ha sneglat på dom när man varit uppe på vinden och tänkt att så fina tavlor borde inte stå här. Men från tanke till handling har det varit en mur.
För några veckor sedan rev vi murar och flyttade tavlorna från vinden till vårt kontor.
Det visade sig att det var Anders Karlsson, vår tidigare vaktmästare ( till lika konstnär) som målat dessa fantasiska tavlor.
Vi såg också att dom var namngivna så vi ringde Anders och bad honom komma förbi och förklara vad det var för skepp osv.

Bilderna målades på uppdrag av Brukets första intendent - Torsten Nilsson, själv intresserad av fartyg som hade att göra med Nordmaling och Olofsfors bruk. Det är Torsten Nilsson som också överlämnade en rejäl bunt med sjöförklaringar som följde med varje sjöolycka.
Dessa verklighetsbaserade bilder ställdes ut i rostugnsrummet 1997-1998 under rubriken " Skeppsbrott och farfars skutor"

BOTTENHAFVET
28/8 1895 - Ångfartyg, resa mellan Umeå och Söderhamn. 8 st omkom och 4 överlevde

CLODIAN
9/9 -1895 - London till Obbola. Barkskepp. 14 st omkom, 2 st döda återfanns i en livbåt. Är begravda på Nordmalings kyrkogård

NEPTUN
15/10 - 1851 - Inga omkomna. Stockholm - Umeå. Barkskepp

INGEBORG
5/8 - 1862 - Öregrund- Hörnefors. Sjönk med stående rigg, alla segel och lots var med vid grundstötningen. Denne hade druckit kaffe med kaptenen i kajutan. Inga omkom.

JOHAN NYBERG
20/5 - 1915 - Kallades lokalt John, Nyb alt fylljonken. Husum- Nordmaling och övik - Umeå. Ångare. Passagerare och gods. 12 st omkom, långroudden. Många fotografier finns av detta fartyg. Är även omskriven av Fredrik Bjärnesand, Västerbottningen.
( denna tavla finns just nu hos Fredrik Bjärnesand)

HILDA - Brigg
13/10- 1961 - Skellefteå - Sundsvall. 2 st omkom, resten räddades dramatiskt av lotsar Järnäsklubb, Kylörn.

RUONA - skonert
19/10- 1870 - 2 omkom. Stockholm - Brahestad. Resten räddades av lotsar

Fantastiska bilder och det kan vara dags för en utställningen igen känner jag.
Eller vad säger du Torsten Nilsson ?


BOTTENHAFVET - 28/8- 1895

HILDA - 13/10- 1861

NEPTUN - 15/10-1851

INGEBORG - 5/8-1862

RUONA - 19/10- 1870

CLODIAN - 9/9-1895

onsdag 21 oktober 2015

Hur digital är du ?

I går kväll hade vi bruksgruppträff. Alltså alla aktörer som är aktiva på bruket träffades och gick igenom en hel del frågor / funderingar och hälsade Anette Öberg som är ny i gruppen välkommen.
Anette kommer att starta butiken - Anettes byggnadsvård antikt &inredning, i ladugården.
Innan kvällen och fikat var slut, så hade vi gått igenom samarbeten, säsong ( utvärdering) julmarknad, Lucia, projektmedel, utveckling, kurser, årsplanering m.m.
Jag tycker verkligen om gruppen!
Det som vi också bestämde var att ordna en sluten Facebokgrupp så vi lätt kan nå ut till varandra med information, snabbt och enkelt. Fattar inte att vi inte fixat det tidigare, jätte konstigt. Men Felix Wink fick det på sina axlar att ordna.
Nästa träff har vi i dec på Kafé Anno 1762, snacka om bra plats att ha möte på :).
Så hemgång vid 20,30 blev det på tisdagkväll.

Sen var det bar upp med tuppen. För i morse 07,30 var det frukostmöte på Levar hotell under rubriken
- så digitala och mobila är dina kunder. Jonas Ulander som driver företaget Mera affärer från Bjästa tog oss igenom djungeln av digital marknadsföring, statistik, tillgänglighet, sökbarhet osv.
Nytt ord för mig för dagen var slideshare. Det blir spännande att utforska, det ska vara en sida där man lägger upp olika presentationer och där Jonas Ulander också kommer att lägga upp morgonens presentation.
Man lär sig något nytt varje, varje dag.
Visste ni föresten att de som använder internet mest är åldersgruppen 36-45 år, inte ungdomar som vi gärna vill ha det till.
Det är 10 % av landets befolkning som aldrig använder internet. Och den siffran sjunker för varje år.
För några år sedan tog man hem broschyrer när man skulle beställa en resa och satt i dagar och tittade och funderade. I dag går de flesta in på internet och surfar runt. Så mönstret har förändrats.
Ja, mycket intressant.


Jonas Ulander, Conny Nordendahl och Sirpa Kärki

fredag 9 oktober 2015

Fjolårets byggnadsvård, själavård och skönhetsvård

Jag tycker själv att det var lite roligt med före och efterbilder på det som är gjort när det gäller byggnaderna.
Det blir så otroligt tydligt så fint vi gör.
Tror snart att när personalen ska klippa sig eller byta glasögon så ska vi ta före och efter bilder :)
Eller en bild för varje år, så vi kan se förfallet. Till skillnad från byggnaderna som blir finare och finare.
Så jag kör delar av 2014 år skönhetsvård, alltså en liten favorit i repris för min egen del.
Så även om vissa tycker att det händer väldigt lite av ditt och datt ( ditt = utställningar, datt = upplevelser) så fixar vi och trixar i alla fall och jobbar på så gott det går.



Kilboden vid kättingsmedjan
Kilboden som ny. Möjligen lite gles dörr, men annars
Räcket på kvarnen
Som nytt :)
Ja detta vet jag inte hur det gick till....men jag får inte till bilden. Ni får lägga huvudet på sne ...
Snygg och säker

onsdag 7 oktober 2015

Storytelling på bruket

För några år sedan gick jag en storytelling utbildning eller en berättar kurs, men Marianne Folkedotter och Jenny Eklund.
Det var fantastiskt roligt. Vi var flera stora och små företag som skulle på tre dagar hitta företagsets historia och berätta den. ( kortfattat)
Jag som kom från Olofsfors bruksmuseum och var van att berätta brukets historia så fort vi har guidning, fick tänka om lite. För många företag tex mejeriet berättade hur mejeriet blev mejeri. Men det kändes lite för uttjatat för min del.
Vad finns det för historier som utspelas på bruket?  Varför ska man komma till bruket? Vad upplever man när man jobbar på bruket ?
Ja frågorna hopade sig och jag fick verkligen tänka till.
Dag tre slutade med att vi utan papper /text skulle berätta vår historia / berättelse inför kamera. Så det är dokumenterat.
Denna berättelse kan man använda sig av när man ska hålla ett föredrag om bruket, som inte är en guidning, presentera bruket i något samanhang osv.
Jag letade i dropbox i dag efter vår logotype och hittade den berättelse som jag skrev på utbildningen.
Den är faktiskt lite bra tycker jag.....
Den beskriver verkligen det jag tycker är så fantastiskt med bruket ( konstigt?? jag har ju skrivit den själv :) )
Lite långt inlägg blir det... men....

Berättaren i egen låg person.


OLOFSFORS BRUK
Klockan närmar sig stängning och jag påbörjar min vandring runt bruket för att låsa. Det har varit en bra dag, jag går mot hyttan med en varm känsla i kroppen.  Tänk att jobbet som intendent här på Olofsfors bruk skulle innebära att jag får vara med om möten som på riktigt betyder något. Det är nästan alltid någon besökare som biter sig fast i en, någon som berättar för mig att de har anknytning till järnbruket, en bruknörd som stått vid blåsmaskinen hela dagen och kommer förbi bruksinformation innan hemfärd för att tala om vilken fantastisk maskin vi har eller någon som just lärt känna bruket och nyfiket frågar ut mig om allt möjligt.
I dag var inget undantag.
Oscar 9 år och hans morfar Gustav kom i god tid innan guideturen skulle starta. Oscar berättade med iver i rösten, medan hans morfar köpte biljetter av mig, att han skulle få se vart morfars farfar hade jobbat.
- Farfar Johan arbetade på bruket för länge länge sedan, fortsätter Oscar, kände du honom? Oscar kan inte stå still, han stuttsar ivrig omkring och jag förstår att morfar verkligen lyckats få sitt barnbarn intresserad av deras gemensamma historia.

Gruset krasa under mina skor när jag går mot grässlänten som leder ner till hyttan. Jag blir nästan alltid stående några sekunder just vid slänten och bara suger in den vackra vyn som slår emot mig. Härifrån ser man ån som vilt ringlar sig vid gräskanten och den välbyggda hyttan som ståtligt liksom reser sig ur vattnet. Det är som en tavla.
 När man går in genom den stora porten känns det nästan som om man kliver in i en annan värld, lite mörkare, lite fuktigare, lite kyligare och lite mer spännande än världen utanför
Jag går med snabba steg mot kolvagnen och trappan där lysknappen sitter för att släcka, när jag plötsligt hör röster. Hjärtslagen ökar en aning, jag borde vara ensam här nu. Var kommer rösten ifrån? Jag tittar mig omkring och försöker vänja ögonen med den något skumma belysningen, tittar bort mot det gamla hisschaktet, men jag ser ingen. Kan det vara labbi Sara som äntligen vill visa sig för mig? Vårt eget bruksspöke som sägs bo i labbit och som några sett vandra omkring med ett barn i famnen.

- Men var bodde han igen sa du? Ett barns nyfikna röst hörs från övervåningen.
- Han bodde med sin fru och deras fem barn i ett av husen som vi såg mitt emot bagarstugan. Det var här i hyttan som han arbetade, flera dagar i streck, svarar en mansröst
- Fick han inte sova hemma på natten? Fortsätter barnet.
Det känns som om jag gör något olagligt när jag står kvar och fortsätter att lyssna, men jag förmår mig inte att bryta denna stund. Är det Oscar och hans morfar, de som tidigare i dag gick en guidad tur tro?
- Min pappa, var ungefär lika gammal som du är nu Oscar, när han fick gå ner hit med fika och mat till sin pappa. Ingen fick lämna byggnaden så länge det brann i masugnen. De arbetade i sex timmar och fick sedan sova i sextimmar så länge kolet räckte.
Det blir tyst en stund. Det är Oscar och hans morfar. Jag kan inte låta bli att småle där jag står som fastspikad i backen och inser att Oscar är lika ivrig nu, som tidigare i dag.
- Kom går vi och tittar i labbit där arbetarna sov, vi kan äta äpplena där som din mormor skickat med oss, säger morfar.
-Jaa, nästan tjuter Oscar uppspelt. Vi ska äta på samma ställe som din farfar.  Det börjar röras på övervåningen och jag vet inte riktigt vad jag ska ta vägen, när Oscar tvärt skriker
 – Stopp morfar, du går först så kommer jag med fika till dig, som förr i tiden.
Jag hör någon som gå mot trappen där jag står.
- Ja, så gör vi. Du Oscar, får vara min pappa och jag är min farfar som väntar i labbit på att någon ska komma med mat.


Jag släpper lysknappen och går snabbt mot porten, jag tror att jag låser här lite senare.
Jag låter historien och upptäcktsfärden fortsätta mellan generationerna

 

 

 

Nostaligitripp i gamla skolbyggnaden


Det är inte förrän man ser bilder från en tidigare tid som man faktiskt ser att det händer saker hela tiden på bruket.
Kontor flyttas, butiker byter plats, museet får ny lokal och kaféet förändras.
Personal byts ut och saker och ting förändras utifrån personalens intressen och kompetens.
Men visst ser det annorlunda ut?
Bilderna är från gamla skolan och en av de första kafé som man hade där. Nu är kafé Anno 1762 i dessa lokaler.
Det vita skåpet har vi pärmar i på kontoret i dag. ( ff felvänt) Alla som besöker oss lägger ett bud på skåpet och vi säljer inte. Får fungera som vår pensionsförsäkring.  
Lamporna är detsamma och kakelugnen  har exakt samma bucklor kvar i dag som på bilden.
Tidigare så spelade man bl.a. innebandy i denna lokal och gick det fel slog man med klubban i ugnen.
Därav alla bucklor. Det är också historia, värd att bevara.
 
 
 
 
 
 



 

 


tisdag 6 oktober 2015

Byggnadsvård, själavård och skönhetsvård

Det händer mycket på bruket som den som inte vet, inte tänker på. ( konstig mening)
Därför måste jag bara visa vad Jonny, Sören och ferieungdomarna gjort i sommar som kanske ingen tänker på om man inte visar före och efter bilder.
Jag vill verkligen att detta ska synas och inte bara vilka utställningar vi har haft under säsongen eller olika guidningar.
Byggnadsvård är väldigt, väldigt viktigt, men tyvärr lite osynligt.
Vi jobbar väldigt hårt /mycket med att miljön och byggnaderna ska vara så fina som det bara går.
Det tar tid och det blir så fint, se själv.

Har fler bilder på lut om det skulle bli en väldig efterfrågan  :) 
Sädesmagasinet innan nya ramper

Nya ramper på sädesmagasinet :)

Kättingsmedjan innan målning
 
Kättingsmedjan efter målning
 
Gavel kättingsmedjan innan målning
 
Kättingsmedjans gavel efter målning