måndag 30 juni 2014

Lokala konstnärer ställer ut på bruket

Då var det måndag igen.
I helgen har vi haft ett fantastiskt bröllop här på bruket. Helt underbara, lättsamma, trevliga människor. Det har varit riktigt roligt att följa deras planering och hur dom formade festsalen till sin egen oas för kvällen. Jag önskar brudparet ett långt och lyckligt liv och tackar för att ni valde Olofsfors bruk för er bröllopsfest.

Vill också passa på att slå ett slag för en utställning som vi har här på bruket i sommar. Sex stycken lokal konstnärer ställer ut i ladugården.
Här nedan ser ni ett axplock av föremålen.
Ni måste bara komma och titta.
Utställningen har inget namn, men borde kunna heta - kvinnor kan. För det är sex skapande, fantasifulla och kreativa kvinnor som ställer ut.
Lena Jonsson, Margareta Johansson, Ingela Berggren, Birgitta Berggren, Kristina Nilsdotter och Margareta Marckusson.

torsdag 26 juni 2014

Intressanta besökare

I morse vakande jag av ett sms 06,35 - vi hann inte basta i går kväll, får vi basta nu på morgonen?
Det var ett av konferensgängen, går bra svarade jag. Jag tror faktiskt at det är första gången som någon ville basta på morgonen :) Kul!

När jag kom på plats, så stod dom som ska hyra festlokalen i helgen redo att packa in. Då fick jag eld i baken och ringde Jonny så vi började bära in borden, som vi flyttat ut när vi tog emot priset -årets industriminne. Men med fyra kvicka ben och armar så var det fort gjort.

I dag har vår sommarsmed börjat öva på att göra krokar. Vi kommer att ha barnsmide hela juli mån-fre 12-16. Jag har just skickat upp en kille i lämplig ålder som övnings objekt. Får se om han kommer tillbaka med en krok, dom vuxna skulle också hälsa att dom också blivit lovade att göra var sin krok. Så vi får se om smeden går på det :)

När vi tog morgonkaffet ute, kom en cyklist som hade tältat vid masugnen. Han skulle cykla från Strömbäck till Åsele.
Han var lärare och men jobbad även med teambildning på gamla glasbruket i Strömbäck. Han var väldigt intresserad av hur vi jobbade med guidning och teambildning, han jobbade själv med det i Strömbäck och han berättade om det. Jätte spännande.  Jag förklarade att jag så gärna skulle vilja få ihop en övning som ger en historiks känsla. Jag har haft lite medeltida lekar och spökvandring. Men detta skulle innehålla mera samarbetsövningar i vår historiska miljö. Vi fick en mycket intressant fika stund.Vi bytte adresser och få se vad det blir av detta, en ny besökare och en ny bruksfrälst har vi i alla fall.

I går kväll skötte jag mina syskonbarn och vi både åt på herrgården och lekte i vår utökade äventyrsbana. Ni får se några bilder här, vi hittade även en fågelunge som tappat sin mamma. Men nu på morgonen var han borta, död eller levade vet jag inte.

P.S
Fick just ett sms av sommarsmeden och hans lärare - skicka inte upp några fler barn :)
OPS! Dom hade visst knappt fått igång elden ....Blev visst lite mycket med att både lära sig och lära ut samtidigt.


En kväll på bruket!

onsdag 25 juni 2014

I dag har vi två konferensgrupper på bruket. Det är så härligt när tursitbesökarna krockar med konferensgästerna. Jätte kul!
Till helgen har vi bröllop på bruket och jag har börjat städa i festlokalen efter prisutdelningen.
Nu får man göra allt mellan 08.00 och 11.00 innan bruket öppnar för allmänheten. Så lite intensivt blir det. Städa övernattnings rum, fixa toaletter, ordna bland broschyrer, kolla att allt står där det ska och inte minst tidkrävande- låsa upp alla byggnader :) Bruket är stort och det är många dörrar som ska öppnas och lampor som ska tändas.
Sen fick jag i ilfart fara till Umeå (revisorn) med en underskrift som behövde in akut.

På em har jag varit i bastun och ställt ordning. Då gick jag på baksidan ner mot ån och tittade och vet ni vad jag hittade där? Grodyngel, jätte många. Så glad jag blev, varför vet jag inte riktigt, men jag tror det har med barndomen att göra. Man fångade yngel och skulle försöka få dom att bli grodor i en hink eller någon balja. Vet inte om jag lyckades någon gång, men spännande var det. Sen är det en fantastisk utsikt från bastun. Man blir glad!

Nu ska jag gå och äta middag i herrgården! Så bra att dom har öppet till 18,00 varje vardag och 20.00 på helgen.




 
Ja jag fick inte bilden rätt väg????
 

tisdag 24 juni 2014

Första guidningen utan förbokning

Gästerna smyger på, några går omkring på bruket hela tiden. Känns kul!
Direkt på morgonen fixade jag för den konferensgrupp som kommer i morgon, skulle tro att dom är dom sista innan semestern, men vem vet.

Sen har turistsamordnaren varit förbi och fyllt på broschyrerna i infostället som vi har i museet och kartorna över besöksställarna i kommunen som sitter utanför dörren. Det är alltid bra att kunna skicka besökarna runt i kommunen och länet.

I dag har vi haft vår första guidning utan förbokning. Under säsong så guidar vi tisdag, torsdag, lördag och söndag kl. 14. Är det någon gång som det inte kommer folk som vill guidas så är det första eller sista veckan vi har öppet.
Men..... åtta stycken hade jag på min guidning i dag. Jätte kul! Och som vanlig - jätte trevlig grupp. Ett par hade så fin husbil, precis en sådan som jag vill ha, men stort garages och ingen överbyggnad. Jag frågade så klart om jag fick köpa den, och det gick bra - till hösten när dom kommit hem igen,  men den var nog lite för dyr för en enkel intendent tror jag :)
En par unga grabbar var också med på guidningen och när vi (Jonny) skulle låsa i kättingsmedjan vid stängning så var dom kvar och höll på bli inlåsta. Dom kom skrattande ner till informationen och berättade att det höll på bli en skräcknatt för dom :)



Det ska börjas i tid ....lucia 2014.

måndag 23 juni 2014

1:a dagen på säsongen

Jag nu har snart första dagen på säsongen snart gått. I natt var jag nästan sömnlös pga. alla affischer, skyltningar, broschyrer osv som inte var utprintade och uppsatta. Men det mesta löser sig, det vet jag ju (förutom i natt) och så har det även blivit i dag. Man hinner verkligen mycket bara man sätter den sidan till och sen kommer det ju inte hur mycket folk som helst första dagen.
Men besökare har vi haft. Några har till och med gått barfotabanan på lekstigen :)

Sen har vi tydliggjort utställningen i galleriet, där alla aktörer på bruket visar upp sig. Se bilden.
Tack Ida Reichlin, Idas mamma och en tjej till för idén. Jag funderade på hur man skulle förstå varför alla prylar står i galleriet, men jag jobbade på med att få ut en karta och tydliggöra på den. Men dom tyckte - smäll upp en stor text bara. Sagt och gjort, snyggt eller inte så är det då tydligt i alla fall  :)

Jag sover nog bättre i natt!

 
 
Husbilarna har kommit :)

söndag 22 juni 2014

Tyska journalister på besök

I dag har vi haft fem tyska journalister på besök på bruket, tillsammans men Erja från turistbyrån Umeå. Sådana gånger är det fantastiskt att Sebastian /smeden är tysktalande. Jag berättade något om bruket och Sebastian översatte och sa faktiskt massa till, för han pratade mycket längre än vad jag gjorde. Man kan undra vad han sa. Sen när vi fikade på kafé Anno så kunde Mona berätta på flytande tyska om kaféet och kravmärkning m.m. Det var en ganska enkel dag för mig, kunde faktiskt lika gärna varit hemma :)
När gruppen efter fikat gick upp till stångjärnssmedjan för att se räckhammaren banka stångjärn och hur man gör kätting, då åkte jag och hämtade förstärkning för att bädda ALLA rum på bruket.

Efter renbäddningen så fixade jag lite i galleriet inför öppning på bruket i morgon. Alla aktörer på bruket kommer att ställa ut några av sina alster i galleriet så att besökarna kan se vilka som finns på bruket och vad dom gör eller kan erbjuda. När det blir t´riktigt klart blir det nog bra. Ni får komma och titta!


Sebastian Rechlin berättar om brukets industrihistoria. 





onsdag 18 juni 2014

ÅRETS INDUSTRIMINNE 2014 - OLOFSFORS BRUKSMUSEUM

Vilken dag!
Tusen tack alla som kom för att dela detta ögonblick med oss. Jag tycker verkligen att det var en super bra dag, fylld med fantastiska människor, musik och tal. När man lyssnade på talarna - Jens Östensson (tidigare vd på OFAB och ordförande i stiftelsen),  Ulrika Grubbström (länsmuseum chef)  och Anders Wikström (ägare OFAB), så kände man hur många vi är som tycker att Olofsfors bruk är ett unikt och mysigt ställe. Det kändes bra! Vi kände oss lite mindre ensamma efter i dag.
Vi fick också rå om de tre representanterna från SIM (Sveriges industriminnes förening) som bodde hos oss över natten. Vid 20.00 i går gick vi in i hyttan och nagelfor alla bräder och industriminnen som finns kvar där. Väldigt lärorikt och fick med mig massa bra ha namn och ställen att besöka.
Dom var supernöjda och jätte glada över besöket här.
På kvällen då vi åt middag så kom en ur SIM gänget spelande på en säckpipa, magiskt! Vilka märkliga instrument.

I dag har jag fått börja ägna mig åt säsongen som flåsar mig i nacken. På måndag öppnar vi !
En hel del att fixa med innan dess. Men det brukar lösa sig.


Stolt pristagare!




Smeden Mia på visningen


 
 

måndag 16 juni 2014

Styrelsemöte och planering

I dag har vi haft styrelsemöte halva dagen. Både lättsamma
punkter och lite mer svårhanterliga punkter, som ett vanligt möte alltså. Har också tagit emot två konferensgrupper under sittande möte, det gäller att vara flexibel och en tolerant styrelse. Vid 12.30 gick några ur styrelsen och åt lunch på herrgården och några åkte hem. Sen började planeringen inför prisutdelningen i morgon. Vädergudarna verkar inte riktigt vara med oss, så vi började ställa ordning inne i stora festsalen. Det är inte kul att stå ute i kyla, blåst och regn och lyssna på varken  musik eller tal. Så beslutet att flytta in blev inte så svår.
 
Mitt i stöket så ser jag Holmsunds tvätt komma för att lämna ren tvätt och hämta smutsig tvätt (om det står ute) Det gjorde det ju inte. Nu gällde det att vara snabb i bena, med så stora löpsteg som en på 157 cm kan ta, tog jag. Över gräsmattan, viftande och hoande fick jag chaufförens uppmärksamhet. Släpade ut tolv säckar tvätt, chauffören undrade om vi hade högsäsong just nu? Nä, bara bra samlare. Skönt att jag fick iväg tvätten. 
 
Anita Sidenbladh och jag fortsatte att fixa med bord och dukar. Det kommer nog att bli bra.  I morgon fortsätter vi med sista piffet.
 
Vid 17,10 hade jag en guidning för en av konferensgrupperna. Som vanligt trevlig och bra grupp att guida. Dom var både från Stockholm, Göteborg, Umeå och Örnsköldsvik. Det är en bra spridning på dom. Vid 18,30då jag var klar sprang jag upp på herrgården och köpte hem middag, orkar inte fixa med middag nu. Skönt att herrgården är igång.
 
I morgon kommer ni att kunna se räckhammaren och kättingsmedjan igång och det är en upplevelse man inte vill missa. Jag lovar!
 
 
 
 
 
Stångjärnssmedjan

söndag 15 juni 2014

Hörselskadades förening



I dag hade jag en lite ovanlig guidning för både för hörselskadade, döva och hörande. Dom hade tolkning via en som skrev det jag sa och det kom upp på en skärm så dom kunde läsa.
Det som var lite ovanligt var nog inte det, utan att jag tänkte att det var enklas för dom som skrev och läste fick sitta på ett ställa. I vanliga fall så går vi runt på bruket och stannar till på minns ....få se nu....10ställen.
Så vi gick ner i hyttan och där skulle jag ha en timmes guidning stående på samma ställe.
Man blir så lätt trygg i att gå runt och veta nästan exakt vad man ska säga på de olika platserna man flyttar sig till. Men nu sattes jag på prov.
Men det gick bra !
Efter guidningen skulle gruppen äta på herrgården och då passade jag på att ställa in frukost till de tre tyska kvinnorna som ska övernatta på bruket och ställa ordning konferens lokalerna iför morgondagen då två grupper kommer.

Nu på kvällen har jag ägnat någon timma åt att få ihop alla papper till morgondagens styrelsemöte. Nu när det är klart ska jag snart hoppa i sängen och ladda batterierna för morgondagen.








lördag 14 juni 2014

Min lediga dag, är jag på bruket

Ja, vad gör jag när jag har en ledig dag, den enda dag jag kommer att vara ledig på 11 dagar. Jo jag åker och tittar på motorträffen på Olofsfors bruk.
Det är faktiskt det jobbigaste med mitt fantastiska jobb, att jag sällan kan njuta av bruket på min lediga tid som jag gjorde före 2012. För när jag är ledig måste jag få vila ögonen på något annan och släppa jobbet. För så fort jag kommer dit blir det alltid något som jag måste göra och som jag gör även om jag inte måste. I dag kom en man fram till mig och villa ha namn på ett arbetslag som finns på fota på bruket, han hade en släkting på fotot. Så vi bytte mailadresser och jag ska givetvis kolla om jag hittar namnen. Låste och släckte i hyttan när jag lix åkte förbi, för då slapp Anders Linne göra det. Hänvisade en barnfamilj till lekstigen och berättade lite om bruket.
Ja så blir det. Men i dag var en dag som jag verkligen ville uppleva. Så det var bara att packa ner barnvagn och barnbarn i bilen och åka till Bruket.
Jag åt också min lunch på herrgården, mega räkmacka. Så jäkla god.
Här kommer några bilder på de otroligt vackra bilarna som var utställda och människorna.
Bra dag!


Utställnings objekt


Människorna på utställningen, reportern Fredrik, vinnaren Anders Linne (och arrangör)Anders Linnes svärmor och fru Carolina Linne och publik.


Mega räkmackan- super god

fredag 13 juni 2014

Nu går vi mot helg


Ja nu har ännu en dag gått och solen börjar spricka fram.
I dag har det verkligen rullat på, jag har inte haft något/någon som flåsat mig i nacken...men tempot har varit ganska högt ändå. På måndag har vi styrelsemöte, så papperna måste vara klara nu. Sen har jag två konferenser direkt på måndag, så jag undrar om jag måste vara här och fixa med rummen på söndag???? hmm. Ja ja det löser sig.

Vid 11 kom första gästen som tillhörde gruppen som ska tillbringa hela helgen på bruket. Sen har dom droppat in eftersom. Vid 15.00 hade jag en "sittande guidning", alltså jag berättade om bruket vid kaffebordet inne på herrgården. Det händer inte så ofta, men det är faktiskt ganska trevligt.
En dam (en till kom senare också) kom fram till mig efteråt och sa att jag inte bara berättade om bruket, utan att det syntes att jag brann för bruket och att jag berättade på ett intressant sätt. Å det tänker jag ta med mig och känna mig stolt över. En man sa att ni måste sätta upp en stor skylt vid E4 så man svänger in och får ta del av detta. Det tar jag som bra betyg.

Nu har jag fått till i rummet där jag gjort om en soffa till en säng. Blev ganska bra. Så nu kan man komma och sova i en gammal kökssoffa på bruket. Jag vet att inte lamporna passar och sitter där som ska, men det kommer. Här kommer tre Tyskar att få sova när dom kommer på söndag, jag har en säng till i rummet som inte synd på kortet. Hoppas dom kommer att sova gott!


Bilden blev lite sned, men ganska mysigt tycker jag.
Sen när jag var påväg hem, dök en bil som ska ställas ut i morgon (motorträff) upp och skulle kolla läget.
Fantastik fin bil. Den kvinnliga chauffören (ägaren) kommer att vara klädd i 50-tals kläder i morgon, dagen till ära. Det kan ni inte missa.

torsdag 12 juni 2014

Lugnare dag i dag

I dag har det varit en betydligt lugnare dag. Efter jag sagt hej då till mina nattgäster - SPF Arvidsjaur så kunde jag sätta mig ner och fixa med sommarschema, fakturor, planera styrelsemötet på måndag osv.
Man känner när dom här lugnare dagarna kommer att är dom väldigt välbehövliga. Jag tycker det är kul med högt tempo, men man måste få mellanrum ibland. Och i dag har jag fått det!

Nu har vi städat ur SPF och väntar nu på fredag in ett nytt gäng på 21 personer som ska bo här i helgen. Dom vill ha guidning på fredagkväll.
Har en guidning på söndag, så helgen blir kort. Men säkert jätte trevlig!

Det har varit ett gäng och tittat på pelletspannan, både från Skottland, Norge och Sverige. Dom ville ha en kort information om vart dom var och med den informationen fick jag dom att intressera sig för brukets historia, så som kortade besöket vid pannan och följde med mig till hyttan istället. 1-0 till mig (sa pelletsgubben) som försökte få dom att stå längre vid pannan :)


Dom har haft desto mer att göra i herrgården i dag. Palten var populär!

onsdag 11 juni 2014

Sveriges Mästerstädare

Vilken annorlunda dag det varit i dag. I går skrev jag att tv 4 var här och rekade, men det var tv 1 kanal 1 eller hur man säger, riks TV kanske.
I dag har ett filmteam på ca 24 personer varit här sedan 08,00 kommer att vara här till ca 23.00 innan dom har filmat klart.
3 nov kommer programmet Sveriges mästerstädare att sändas och ett avsnitt är inspelat från Olofsfors bruk. Helt fantastiskt. Man kan verkligen tävla i städ, jag har sett det själv.
Jag vet också vilka som tävlar i Umeå området och till min förvåning så visste jag vilka två stycken tävlande var. ( hur stor är chansen?) Men det är hemligt!
När jag skulle ta emot mina nattgäster/guidegäster så höll dom precis på med inspelning vid ingången, så jag fick ta gästerna bakvägen in till sina rum. Dom tyckte nog att det var lite spännande! Och vid guidning i hyttan är jag inte van att det står tre kylskåp där masugnen har stått och där jag står och berättar allt möjligt. Så nog blev det en liten annorlunda guidning, men jag tröstade gruppen med att säga - i nov när det sänds i TV kan ni säga att ni var där, när den deltävlingen spelades in.

Sen har vi haft två planterare här hela dagen, som har planterat äppelträd på bruket, på samma ställe som det varit tidigare. Dom har kollat och kollat på gamla foton för att få det så bra som möjligt. Och när jag säger vi, så menar jag Caroline Linne och Daniel Grankvist som sökt projektpengar för att kunna plantera äppelträden. För varje spadtag dom tog slog spaden i slaggsten, det finns hur mycket slaggsten som helst under gräsmattan. Jag bad att få alla :)
Kommer att bli jätte bra, när det är klart. Kanske börjar vi producera brukets äppelmust eller äppelmos. Vem vet!

Fyra st från turistbyrån (vistumeå) kom också på besök just när guidningen med den bokade gruppen skulle börja. Dom skulle titta och bilda sig en uppfattning om vad Olofsfors bruk har att erbjuda och till vilken målgrupp vi vänder oss till. Så att dom kan sälja oss som plats och det tackar vi för. Dom fick hoppa med i guidegruppen och sen efteråt tittade vi lite på boendet och konferensen. Det kallas, att slå två flugor i en smäll!



 


tisdag 10 juni 2014

Helikopter gäst

Ja, hur ska jag beskriva denna dag.
Började med utcheckning av gäster och det innebär också utstädning och ren bäddning av rum.

Sen blev jag stående en stund och titta på när en av våra gäster skulle åka härifrån. Han kom nämligen i helikopter. Han var ingen ovanlig gäst, men han hade ett litet udda färdmedel. (tyckte vi, inte han)
Såg lite häftigt ut när jag kom på morgonen och den stod parkerad på gräset.

Lite sen (hon ringde och bad om ursäkt)så kom så tv 4 och rekade inför en inspelning som ska göras på bruket i morgon, från 08.00 -23.00 trodde hon. Jag vet faktiskt inte om jag får säga något mer, så ni får en ny Cliff hanger till i morgon.
Men spännande, fantastisk marknadsföring och så roligt att dom vill spela in här, med andra ord så älskade hon miljön. Det blir en "serie" inspelningar runt om i Sverige och en kommer att göras här på bruket. Visas till hösten!

Direkt i guidekläderna och guida en grupp från Örnsköldsviks hållet. Jätte trevlig grupp. Jag har märkt att jag nästan alltid skriver - det här var en jätte rolig grupp, jätte trevlig grupp jämt. Men det är så att varje grupp är så unik och så fantastisk på sitt allra egna sätt, så ingen guidning blir den andra lik. Å den här gruppen var bara så trevlig, sen blev det ju inte sämre av att dom sa det här var den bästa guidningen dom varit på. Mina 157 cm blev plötsligt 168 cm och långkjolen blev för kort :)

Efter lite pyssel med underskrifter och planering av 17 juni, så slog jag till och planterade de nyinköpta pelargonerna i min nymålade låda.
Så nöjd jag blev.
 
 

måndag 9 juni 2014

Regn ute, men sol inne

Idag blev det en raketdag, om det nu finns något som heter så.
Checkade in några som skulle pyssla med plan (små flygplan tror jag) visade sig bara vara bekanta.
Sen kom några som ska gifta sig här i sommar och ville mäta bord och kolla det sista.
Dagen fortsatte med samtal och planeringar med TV 4 (nu kommer en Cliffhänger) mer info i morgon.
Lunch med PEAB och fastighetsbyrå, jätte trevligt.
Akut iväg på banken för att betala en räkning till Tyskland, för att dom ska släppa iväg teglet som vi beställt där. 
När vi sätter igång ugnen i stångjärnssmedjan så tål det teglet inte så många eldningar, i Tyskland finns ett tegel som tål upp till 1550 grader och då också fler eldningar = visningar.
På väg tillbaka fixade jag lite blommor och blomjord så att  vi kan göra fint inför öppning av säsong och till den 14 juni (motorträff) och 17 juni (prisutdelning)
När jag kom tillbaka målade jag en låda svart för att planera mina nyinköpta pelargoner i, jätte fint.
Tagit emot nya nattgäster, så i kväll blir det ca 10 st som sover över på bruket och i morgon kommer 8 st. till. Kommer även att landa en helikopter,  piloten ska sova över :) inte varje dag det händer.
Hela veckan har vi nattgäster.
Haft kontakt med länsstyrelsen och fortsatt planering inför 2015 och projektansökningar. Jag hade tre smeder i stångjärnssmedjan, så upp dit och planera lite och passade på att ta lite bilder.
Nu ska jag bara fixa bort lite pappersarbete och sen bege mig hemåt för att ladda för en ny raketdag :)
Jag gillar raketdagar, några i veckan i alla fall.


Bild 1 räckhammaren + smed
Bild 2 det nylagde vattenhjulet
Bild 3 ugnen
Bild 4 två smeder i arbete

torsdag 5 juni 2014

Solig dag

I dag har verkligen värmen kommit, det sista jag och Jonny gjorde innan vi for hem var att bära sängar. Då kände man att man hade lite för mycket kläder på sig :) SKÖNT! (att känna värmen)

I dag har jag haft besök av dagcenter som gjorde en intervju med mig till en tidning som dom har.
Vi gjorde en liten guidning runt bruket och jag visade dom bla i hyttan, vi pratade om vad man gjorde förr på bruket och vad man gör i dag på bruket.
Jätte trevligt!




Förmiddagen gick åt till att boka in besök, fixa med fakturor och lägga in lite information på hemsidan (via Jennie Stensson)
Sen tog jag mig en tur runt brukets postlådor och delade ut några inbjudningar till Herrgården i morgon. Herrgården kommer nämligen att ha öppet från 14.00 och bjuda på en lättare meny och dom har öppet så länge det finns gäster.
Så kom och besök herrgården på nationaldagen, en liten uppmaning!

onsdag 4 juni 2014

Bureå PRO

Dagen började med att jag checkade ut våra gäster som jag i går inte kom ihåg vart dom kom ifrån, Malmbäck. Dom hade haft en jätte trevlig vistelse och skulle berätta för alla dom träffade om vilket fantastiskt ställe Olofsfors bruk var. Å det värmer intendentshjärtat.

Dagen fortsatte med kottplockning, ja man kan verkligen undra varför jag plockar kottar. Men dom behövs det hinkvis av till vår nya barfotabana på lekstigen. Det blir så kul när vi får börja släppa lös barnen där.

Sen skulle det komma en guidegrupp från Bureå PRO och för första gången så kände jag mig inte så peppad på att guida. Och det är annars det roligaste jag vet....men i dag kändes det mer jobbigt än roligt.
Men....vilken rolig grupp och guidning. Jag fick lära mig så mycket och dom var sååå intresserade. Jätte kul, en grupp där man nästan känner sig hög av lyckorus efteråt. Tänk vilken vändning det tog.
Jag brukar säga i min guidning i hyttan att jag skulle vilja backa 200 år och se hur det såg ut då, vad man använda allt möjlig till. Och å brukar jag peka på en hängbro eller vad jag ska kalla det som är i taket. Ta den tex, vad hade man den till?
När vi kom ut ur hyttan kom en man fram till mig som hade forskat om ett bruk i Finland och förklarade. På bron jobbade spjällmannen. Det var så att när man öppnande locket på masugnen bildades ett tryck och öppnande man inte spjället så kunde det bli en explosion.
Va?
Man lär sig något nytt varje dag. Jag fick hans mailadress om jag skulle undra över något annat och namn på ett bruk som jag absolut skulle besöka.

Jätte jätte trevlig grupp. Passade på att fota lite i hyttan när jag låste.
Makalös byggnad - hyttan.


Hängbron där spjällmannen stod





 



tisdag 3 juni 2014

Å boj å boj, livboj

I dag har vi haft besök av ett par som bodde 100 mil söderut. (minns inte vart dom kom ifrån, skäms på mig...) Dom kom redan vid 09,30 och jag låste så klart upp museet och hyttan så dom kunde gå runt och titta på bruket. Jag skickade också upp dom till kättingsmedjan /stångjärnssmedjan där jag visste att två smeder från Schweiz höll på fixa med våra gamla industrimaskiner. Sebastian Rechlin som ofta är hos oss och med sig hade han en kille som i Schweiz jobbar som industrismed, så vår stora räckhammare kändes som hemma.
Gästerna åt sen lunch på herrgården och det slutade med att dom tog in på ett rum och blev kvar över natten. Jätte trevligt!

Sen har jag varit och tittat på den jätte fina livboj som vägföreningen har satt upp vid lekstigen mot kanten av vattnet /leduån. Olofsfors bruk står det så prydligt på den. Vilken bra idé, sen har dom satt ut blomkrukor /blomlådor på vägen så att bilarna måste sakta ner och barnen på bruket kan känna sig lite tryggare. Bra jobbat vägföreningen.


Skepp å hoj, vilken fin livboj

måndag 2 juni 2014

Nu börjar saker och ting ta form

I dag har jag med god hjälp av Länsmuseet fixat klart med inbjudningar och affischer till den 17 juni, då vi tar emot priset för årets industriminne. Styrelsen ska träffas i kväll och fixa med det sista. Det är så kul och både jag och Jan af Gejerstam (ordf i SIM) lovar att vi får fint väder den dagen.
 


Nu är det bara att affischera
Sen har lekstigen börjat ta form. det känns jätte spännande också. Små fotspår är på plats, vart är dom påväg? Och en form av något slag???? Ni kanske undrar vad som ska hända där? Hemlis än så länge, men riktigt trevligt för små och stora fötter. Sen har vi fått ett JÄTTE fågelbo, man kan alltså testa hur det känns att vara en fågelunge blad färgglada ägg/syskon, och mera är pågång.Detta får ni inte missa i sommar!


Spännande värre!